În perioada 13-24 iunie 2016, Inspecția Muncii a desfășurat o campanie națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, respectarea prevederilor cu privire la timpii de muncă și odihnă la cluburile sportive, acțiunea venind la puțin timp după moartea fotbalistului Patrick Ekeng de la clubul de fotbal Dinamo București.
Potrivit datelor oferite agenției MEDIAFAX, în perioada menționată au fost verificate 732 de cluburi sportive, cele mai multe din domeniul fotbal, handbal și baschet.
În urma acestor verificări au fost depistate 243 de nereguli, patru dintre ele fiind de natură penală.
Cele mai multe cazuri, 144, au fost decoperite la cluburi care aveau persoane angajate fără forme legale.
Potrivit oficialilor Inspecției Muncii, unele sesizări au venit chiar din partea sportivilor.
„Am verificat respectarea Codului muncii,aplicarea și executarea unui cotract individual de muncă și respectiv condițiile de muncă, securitate în muncă. Ca și deficiențe – au fost constatate și vis a vis de nerespectarea programului de muncă, nerespectarea formelor de angajare și nerespectarea cerințelor de securitate a muncii în ceea ce privește acordarea unor elemente cum ar fi controlul medical, de medicină a muncii sau instruirea în domeniul securității muncii. (…) La nivelul Bucureștiului nu s-a pus problema sesizării organelor de cercetare penală.(…)Sesizările au venit și din partea sportivilor, unele dintre ele”, a declarat Constantin Bujor, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă București, pentru agenția MEDIAFAX.
La nivel național, pentru cluburile găsite în ilegalitate, s-au aplicat amenzi în cuantum de 213.400 de lei, dintre care 130.000 de lei pentru muncă nedeclarată.
Potrivit șefului ITM București, raportul inspecției la clubul Dinamo, după moartea lui Patrick Ekeng, a fost înaintat și se află ca probă la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, unde se investighează moartea fotbalistului.